Kapetanova voda

Na putu od Stolica prema Šarenoj bukvi, koji razdvaja Bršticu i Kostajnik nalazi se šesma pod nazivom Kapetanova voda, koja je podignuta u čast kapetana Petra Radojlovića (1820-1899), koji je u periodu od 1859-1862. godine bio sreski kapetan u Krupnju. Po odlasku turaka iz utvrđenja Soko Grad, 1862. godine dobio je naredbu od kneza Mihaila Obrenovića da sruši tvrđavu Soko Grad, što je i uradio sa svojim ustanicima. Soko Grad je tvrđava gde su se turci najduže zadržali u Sbiji.

Kod kapetanove vode se svake godine na petrovdan 12. jula održavao narodni zbor-vašar, gde su se okupljali stanovnici obližnjih sela. Tada se igralo kolo. Proglašavan je najbolji igrač koji je dobijao dukat. Po pričama od strane najstarijih žitelja Kostajnika, u dva navrata dukat kao najbolji igrač dobila je i Desa Strajilović iz Kostajnika.

Mnogo godina se na ovom mestu ne održava vašar. U zadnjih nekoliko godina u porti Dobropotočke crkve na Petrovdan, se održava narodni vašar na kojem se najboljem igraču dodeljuje dukat.

Nažalost mesto kod Kapetanove vode je neuređeno. Potrebno je da se pokrenu aktivnosti da se navedeno mesto očisti i spomen česma uredi, kako bi se odužili i pokazali poštovanje prema kapetanu Petru Radojloviću.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *